Julkaisut
 

Esitteet | 2015-07
Expertise in Bearing Technology and Service for Rail Vehicles

 
 

Tekniset tuotetiedot | 2017-02
Repair and Reconditioning of Rolling Bearings

 
 
 
YHTEYSTIEDOT
Tuotevalikoima

Muut laakeroinnit

Schaefflerin laakerit soveltuvat kestävyytensä, luotettavuutensa ja kustannustehokkuutensa ansiosta myös ajolankojen köysipyöriin ja vaihteisiin, kallistustekniikkaan ja stabilisointijärjestelmiin sekä raideleveyden säätöjärjestelmiin. Lisäksi ne ovat turvallisia ja pitkäikäisiä ovijärjestelmien ja pyörätuoliramppien, vaunun korin ja teliakseliston välisten liitosten sekä jarrujärjestelmien laakeroinneissa.

 

Laakeroinnit ajolankojen köysipyöriin ja vaihteisiin

 

Turvallinen ja kestävä jatkuvasta kuormituksesta huolimatta

Rautatieverkosto on pitkäikäinen ja vaatii siten jatkuvia investointeja, joita kuormitetaan paljon vuosien aikana. Schaefflerin laakerit auttavat varmistamaan, että esimerkiksi vaihteet ja ajolankojen köysipyörät toimivat luotettavasti useita vuosia.

 

Laakeroinnit ja komponentit jarrujärjestelmiin

 

Testattu rakenne takaa turvallisuuden ja toimivuuden

Kiskoajoneuvojen nykyaikaisten jarrujärjestelmien vaatimuksia ovat alhainen paino, pieni asennustila, tasainen käynti ja luotettavuus. Tässä ympäristössä INA-neulalaakerit, -neulaholkit, -aksiaalineulalaakerit ja -neulavapaakytkimet pääsevät oikeuksiinsa ja mahdollistavat uraauurtavan kehitystyön.

 

Laakeroinnit kallistustekniikkaan ja stabilisointijärjestelmiin

 

Lyhyemmät matkustusajat ja enemmän matkustusmukavuutta suuremmilla nopeuksilla

INA-laakerit kallistustekniikkaan ja raiteiden stabilisointijärjestelmiin lyhentävät matkustusaikaa ja lisäävät matkustusmukavuutta InterCity-liikenteessä. Sovelluksesta riippuen käytetään INA-tukirullia, lieriörullalaakereita rengasurilla, neula-aksiaalilieriörullalaakereita ja huoltovapaita säteisnivellaakereita. Kallistustekniikkaan tarkoitettuja Schaeffler-laakereita käytetään esimerkiksi Sveitsin kallistuvakorisissa Intercity-junissa (ICN) sekä Alstomin kallistuvakorisissa New Pendolino -junissa.

 

Laakeroinnit raideleveyden säätöjärjestelmiin

 
 
 
 

Kustannus- ja ajansäästöä raideleveyden säätöjärjestelmillä

Euroopan ja Aasian erilaiset raideleveydet johtavat yleensä viivästyksiin rajatylittävässä matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Raja-asemien säätölaitteet ja kulkuneuvojen raideleveyden säätöä tukevat pyörästöt mahdollistavat pyörien etäisyyden nopean ja kustannustehokkaan muuttamisen akselilla.

Huoltovapaat lieriömäiset liukuholkit ja INA-tukirullat tukevat raideleveyden säätömekanismeja ja niiden ansiosta monimutkaisten säätöjärjestelmien huoltovälejä voidaan pidentää. Esimerkkinä laakerit ZNTK Poznán S.A.:n käyttämissä SUW 2000 -raideleveyden säätöjärjestelmissä.

 

Laakeroinnit kytkimiin

 
 
 
 

Vakaat ajo-ominaisuudet huoltovapaudella

Kytkimet välittävät veturien vetovoiman vedettäviin vaunuihin tai yhdistävät useita junayksiköitä toisiinsa. Jotkin erityiskytkimet, kuten esim. lyhytkytkimet, välittävät vetovoiman lisäksi myös puristus- ja painovoimia.

INA-nivellaakereita on käytetty tähän käyttötarkoitukseen menestyksekkäästi jo yli 30 vuoden ajan. Aluksi käytettiin huoltoa vaativia teräs/teräs-nivellaakereita, mutta nykyään suorituskykyinen ELGOGLIDE® -liukukuitu mahdollistaa huoltovapaat versiot, joilla on erittäin pitkä käyttöikä. Näin voidaan vastata operaattoreiden vaatimukseen huoltokustannusten ja seisokkiaikojen vähentämisestä.

 

Laakeroinnit pantografeihin

 
 
 
 

Monen vuoden luotettava toiminta jäykkyyden ja pienen välyksen ansiosta

Sähkövirta siirtyy virroittimien tai pantografien kautta kiinteästi asennetuista ajojohtimista veturin moottoriin. Virransyötön tulee tapahtua luotettavasti kaikissa käyttöolosuhteissa. Käyttöolosuhteet vaihtelevat yli 500 km/h nopeuksista alle -40 °C käyttölämpötiloihin (komponentit altistuvat näille sääolosuhteille ilman suojausta).

Schaefflerin laakerit mahdollistavat vähäkitkaiset, kevytkäyttöiset ja asennustilaa säästävät ratkaisut, jotka ovat samalla tarpeeksi jäykkiä ja pienivälyksisiä pitkää, ongelmatonta käyttöikää ajatellen.

 

Laakeroinnit ovijärjestelmiin ja pyörätuoliramppeihin

 
 
 
 
 
 

Vähäinen huollontarve kestävän ja tukevan rakenteen ansiosta

Schaefflerin laakereita käytetään matkustajajunien ovijärjestelmissä, tavaravaunuissa ja asemalaitureilla. Juoksu-, tuki- ja nokkarullat, lineaarikuulaholkit sekä säteisnivellaakerit ja nivelpäät takaavat, että nämä erittäin korkeasti kuormitetut ja monimutkaiset järjestelmät toimivat luotettavasti ja että niillä on pitkä huoltoväli.

Matkustajavaunut
Matkustajavaunujen ovien avauksessa ovenpuoliskoihin kohdistuu usein kääntyvä ulospäinliike ja lineaarinen avausliike. Kääntöliikkeet toteutetaan luotettavasti huoltovapailla INA-nivellaakereilla ja -nivelpäillä. Joskus käytetään myös laippalaakeriyksiköitä. Lineaarisissa liikkeissä käytetään juoksurulla-kiskoilla tai kuulaprofiilikiskoilla varustettuja lineaariyksikköjä.

Lisätukena käytetään myös juoksurullia, jotka momenttitukina ohjaavat avausliikettä luotettavasti. Käyttöikä on yleensä yli 10 vuotta.

Tavaravaunut
Tavaravaunuissa, esimerkiksi siirtoseinävaunuissa ja itsetyhjentyvissä vaunuissa, käytettävät ovijärjestelmät ovat monenlaisia. Schaefflerin tuki- ja juoksurullat sekä neula- ja nivellaakerit takaavat vaadittavan tukevuuden ja pitkän käyttöiän sekä vähäisen huollontarpeen. Niitä käytetään luukku- ja suojusmekanismeissa. Lisäksi ne varmistavat siirtoyksiköiden ja ohjaimien sekä momenttitukien, niveltankojen ja käyttölaakerointien luotettavan toiminnan.

 

Laakeroinnit vaunukorin ja telin välisiin kiinnityksiin

 
 
 
 

Paras ajomukavuus myös vaikeakulkuisilla reiteillä

Vaunukorin ja telin välillä käytetään nykyaikaisissa raitiovaunuissa ja metroissa usein kääntökehiä, jotka toteutetaan nelipistelaakereilla. Näiden laakereiden asennusympäristöille on tyypillistä voimakas likaantuminen, pitkät käyttöajat, värinä, suuret onnettomuusriskit ja vaikeapääsyisyys.

INA-kääntökehät erottuvat näissä vaikeissa olosuhteissa seuraavien
ominaisuuksien ansiosta:

  • hyvä tiivistys ja tehostettu höyrysuihkusuojaus
  • Corrotect®-korroosiosuojaus
  • esijännitetyt vierintäratajärjestelmät
  • erikoisrasvaus
  • pitkät huoltovälit
  • hyvä käyttövarmuus
  • helppo asennus

Käytössä on erilaisia erikoistyyppejä, jotka on varustettu esimerkiksi ylimääräisillä pölysuojilla sekä integroidulla, säädettävällä ja jälkisäädettävällä vaimentimella.

 

Suurin kantokyky äärimmäisessä kuormituksessa

 

Suurin kantokyky äärimmäisessä kuormituksessa

Monissa nykyaikaisissa kiskoajoneuvoissa yksittäiset vaunukorit on yhdistetty toisiinsa käytävillä niin, että matkustajat voivat siirtyä vaunusta toiseen. Vaunukorien yhdistäminen tapahtuu huoltovapailla INA-nivellaakereilla ja -nivelpäillä, jotka ovat äärimmäisissä kuormituksissakin (esim. bei Pufferstoßlasten) erittäin kantokykyisiä, mutta silti pienikokoisia, vähäkitkaisia ja pitkäikäisiä. INA-nivellaakerit myös lisäävät ajomukavuutta - kuten esimerkiksi Siemensin "Combino" matalalattia-nivelmoottorivaunussa.

 

Ylempi keskinivel
Ylemmät keskinivelet yhdistävät vaunukoreja katon tasalta. Huoltovapaat säteisnivellaakerit ja nivelpäät mahdollistavat kokonaisrakenteesta riippuen tarvittavat kierto-, kallistus- ja nyökkäysliikkeet mutkissa ja notkoissa.

 

Alempi keskinivel
Alemmat keskinivelet yhdistävät vaunukorit lattian tasalta. Viisto- ja aksiaalinivellaakerit mahdollistavat kokonaisrakenteesta riippuen tarvittavat kierto-, kallistus- ja nyökkäysliikkeet kiskotuksen mutkissa ja notkoissa. Lisäksi laakerit siirtävät kaikki kiihdytysvoimat vaunukorien välillä. Matalalattiakulkuneuvoissa ne kantavat myös telittömän vaunukorin painon.

 
 

Schaeffler käyttää evästeitä sivustonsa käytettävyyden optimoimiseksi. Jatkamalla verkkosivujen käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Hyväksy