Search term

Liuku- ja nivellaakert - luotettava ratkaisu moneen kohteeseen

Liuku- ja nivellaakerit ovat olennainen osa Schaefflerin laajaa tuotevalikoimaa, ja ne ovat aivan välttämättömiä monien sovellusten vakaalle ja luotettavalle toiminnalle. Teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa suunnitteluprosessin alkuvaiheesta lähtien, jotta joka ikinen laakerimme tuottaa parasta mahdollista lisäarvoa.

Turvallinen, vakaa ja pohjoisen ilmastoon suunniteltu

Raskaiden koneiden hydrauliset sylinterit, sementtitehtaiden jauhinrullat, terästehtaiden valulaitteet, tuuliturbiinien roottorilapojen säätökoneistot, tiejyrien optimaalisen ohjauskyvyn takaavat kääntönivelet, junien ovet ja telit, liukuportaat ja lentokenttien matkatavarahihnat: kaikissa näissä käyttökohteissa tarvitaan liuku- ja nivellaakereita.

Suomessa raitiovaunut kulkevat pehmeästi Schaefflerin nivellaakereiden avulla. Kyseiset laakerit onkin kehitetty erityisesti ankariin ilmasto-oloihin. Vaunumoduulit toisiinsa yhdistävät laakerit toimivat luotettavasti vuoden ympäri ja mahdollistavat raitiovaunujen sujuvat liikkeet. Helsingin ja Espoon vastavalmistuneen Raide-Jokerin liikenteeseen Schaeffler toimittaa laakerit 29 raitiovaunuun. Pikaraitiotien pituus on 25 kilometriä, ja keskinopeus radalla on 25 km/h. Rakenteilla olevaa Kruunusiltojen raitiotieyhteyttä varten on tilattu 23 uutta raitiovaunua. Jokaisessa raitiovaunussa on neljä nivellystä, joten Schaeffler toimittaa yhteensä 204 nivellaakeria, jotka takaavat ForCity Smart Arctic X54 -pikaraitiovaunujen moitteettoman toiminnan pohjoisen ankarassa ympäristössä.

Schaefflerin liuku- ja nivellaakereita käytetään myös tunnetuissa rakennuksissa Pohjoismaiden ulkopuolella. Esimerkkeinä mainittakoon Berliinin päärautatieaseman lasikatto, Wembleyn stadion ja London Eye maailmanpyörä, molemmat Lontoossa, sekä Osman Gazin silta Turkissa.

Schaefflerin vuonna 2019 valmistama pallomainen nivellaakeri, jonka ulkohalkaisija on 1 900 mm ja paino 4,7 tonnia, oli valmistuessaan yhtiön siihenastisen historian suurin pallomainen nivellaakeri. Se asennettiin ruoppaajaan – työalukseen, jolla poistetaan kiinteää ainesta vesistön pohjasta maalle siirrettäväksi. Kyseisen käyttökohteen erityisvaatimukset olivat sen verran ainutlaatuiset, että Schaeffler suunnitteli kohteeseen täysin räätälöidyn laakerin.

Laaja tuotevalikoima

Spherical Radial Plain bearing – maintenance free
Spherical Radial Plain bearing – maintenance free

Laajan ja kehittyneen tuotevalikoimansa ansiosta Schaeffler on ollut INA-tuotemerkillään yksi liuku- ja nivellaakereiden teknologiajohtajista jo useiden vuosien ajan. Valikoimaan kuuluvat muun muassa halkaisijaltaan jopa 1 500 mm:n pallomaiset nivellaakerit, liukulaakerit ja tangonpäät aina 200 mm:n läpimittaan asti, sekä asiakaskohtaiset ratkaisut.

1960-luvulla Schaeffler onnistui tekemään kaksi merkittävää innovaatiota: ensimmäinen niistä oli suljettu pallomainen nivellaakerirakenne, joka toi yritykselle läpimurron työkone- ja hyötyajoneuvoteollisuudessa. Toinen oli ELGOGLIDE PTFE-kalvo, joka mahdollisti huoltovapaiden pallomaisten nivellaakereiden valmistuksen. ELGOGLIDE-kalvolla on myös erityisiä vaimennusominaisuuksia, joiden ansiosta se kestää sekä suuria staattisia iskukuormia että vaihtuvaa kuormitusta.

Schaefflerin liuku- ja nivellaakereiden jatkuva kehitys avasi uuden sovellusalan toisensa jälkeen. Huoltovapauden ansiosta käyttäjät voivat tehdä ympäristöystävällisempiä suunnitelmia ja vähentää rakennus- ja käyttökustannuksia. Sen mahdollistavat muun muassa pienemmät koot ja kunnossapitosäästöt.

Vuosi 2023 noudattaa jatkuvan kehitystyön linjaamme: laajennamme valikoimaamme uusimmalla mallistollamme, E-tyypillä. Kyseessä on vakioluokan pallomainen nivellaakeri, joka on täydellinen valinta kaikkiin kohteisiin, joissa tarvitaan vääntömomentittomia liikkeitä kustannustehokkaalla ratkaisulla.

Schaefflerin tavoitteena on aina tarjota asiakkailleen paras mahdollinen kokonaiskustannushyöty. Siksi olemme täydentäneet tuttua korkealaatuisten huollettavien INA-teräsliukulaakereiden/nivellaakereiden sarjaamme uudella vakiomallistolla. Tällä uudella versiolla pystymme kattamaan monenlaisia asiakkaiden tarpeita ja tarjoamaan samalla hyvän hinta-laatusuhteen. Nämä uudet vakioluokan laakerit erottaa mallinimien E-kirjaintunnuksesta.

Schaefflerin liuku- ja nivellaakerien kehitystyö on jatkunut yli 75 vuotta ja, kuten tiedetään, evoluutio ei koskaan lakkaa. Me teemme tiivistä yhteistyötä OEM-valmistajien ja sertifioitujen kumppaneiden kanssa yli 60:lla teollisuuden alalla ja kehitämme jatkuvasti uusia ratkaisuja. Nämä ovat usein asennusvalmiita komponentteja tai laitekokonaisuuksia. Ympäröivä rakenne otetaan huomioon kehitysprosessin alusta saakka, mikä tarkoittaa, että siihen ei enää tarvitse tehdä kalliita muutoksia ja kokonaisratkaisu on asiakkaalle kustannustehokas.

Share Page

Schaeffler käyttää evästeitä sivustonsa käytettävyyden optimoimiseksi. Jatkamalla verkkosivujen käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Hyväksy